‘Jonge uitzendkrachten gevoelig voor omkoping’

6

Jonge uitzendkrachten kunnen worden gebruikt om informatie te verzamelen over de zwakke plekken van bedrijven, zegt Jos Meekel van recherchebureau Hoffmann.

Dat zegt de detective naar aanleiding van de kraak in de Amsterdamse Bijenkorf van begin augustus. De dieven leken toen precies te weten hoe zij binnen moesten komen en ongezien te blijven. Bendes zetten uitzendkrachten in om zulke informatie te verzamelen.

"Ik durf dat wel te stellen", zegt Meekel tegen Flexmarkt. "Wij zien jaarlijks zo’n duizend zaken, het bureau bestaat vijftig jaar en ik werk er nu twintig jaar. Wij hebben veel ervaring met diefstal, sabotage en bedrijfsspionage." Vooral in tijden van hoogconjunctuur is het makkelijk om binnen te komen bij bedrijven.

Het zijn met name jonge, hoger opgeleide uitzendkrachten die zwichten voor malafide praktijken. "Onder de 25 jaar zijn mensen makkelijker te benaderen", legt Meekel uit. "En ze zijn gevoelig voor een geldelijke beloning, een iPhone of een iPad. Als je wat ouder bent, wordt je daar niet meer warm van."

Het is zaak voor een uitzendbureau om goed op hun qui-vive te zijn. "Het is belangrijk om een gedegen intakegesprek te houden met een kandidaat: waarom wil hij daar werken? Past dat in zijn CV?" Jobhoppen is een rode vlag, aldus de detective. Dan kan er sprake zijn van bedrijfsspionage: "Wie telkens maar drie, vier of vijf maanden ergens blijft, verdient extra aandacht. Zeker in deze tijd." Bel daarom ook altijd referenties op, adviseert de detective.

Het gaat daarbij niet alleen op mensen op finance, ict- of juridische afdelingen. Ook de cateraars en het schoonmaakpersoneel kunnen veel informatie vergaren. "Beveiligingsbedrijven hebben het moeilijk gehad om mensen te vinden. Die regelden ze dan via de markt, maar al een paar keer is gebleken dat juist die mensen de reden voor het misdrijf waren."

Het gaat om incidenten, zegt Meekel. Juist daarom is het lastig om al het onkruid tussen de kandidaten uit te wieden. Zijn belangrijkste tip: vertrouw op je gevoel. Juist in de uitzendbranche zijn die antennes goed ontwikkeld. 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

6 reacties

  1. Is dit bedoelt om iets bij te dragen aan de uitzendmarkt of is dit een gevalletje marketing en naamsbekendheid opbouwen voor het rechercheburo? Dit soort tips mag je weglaten de volgende keer.

  2. Ik vind, dat er behoorlijk wat statements gemaakt worden in dit artikel. Alsof elke uitzendkracht naief is en of elke job-hopper wat te verbergen heeft.

  3. Het zijn met name jonge, hoger opgeleide uitzendkrachten die zwichten voor malafide praktijken. “Onder de 25 jaar zijn mensen makkelijker te benaderen”, legt Meekel uit. “En ze zijn gevoelig voor een geldelijke beloning, een iPhone of een iPad. Als je wat ouder bent, wordt je daar niet meer warm van.”

    Dus… zo een onzinnige uitspraak heb ik in tijden niet gelezen.

Reageer